19. 9. 2010

24 hodinové jízdní řády a odjezdové tabule přicházejí

Na tt-forums.net je k nalezení nový patch Departure boards, 24h clock, přinášející těm hráčům, jež se snaží o maximální přiblížení k realitě, dosud neuvěřitelné možnosti. Jak už název napovídá, obsahuje patch staniční odjezdové tabule, které zobrazují příští odjezdy vozidel a možnost přepnutí standardního času v měsících a letech na čas minutový.


K čemu slouží odjezdové tabule netřeba vysvětlovat. Ve hře se na tabuli se zobrazují čas odjezdu, konečná stanice, zda jede vozidlo na čas a jméno společnosti, která vozidlo provozuje. Tato poslední možnost se hodí především pro hráče, kteří si patch sami zkompilují spolu s patchem pro sdílenou infrastrukturu. Je možno filtrovat jednotlivé kategorie vozidel. Vzhled menu však jistě není konečný, autoři se nebrání změnám, které jim můžete sami navrhnout. K fungování odjezdových tabulí je nutné, aby vozidla měla kompletně vyplněný jízdní řád.
Namísto datumu ukazuje hra čas v hodinách a minutách a pořadové číslo dne. Čas to není skutečný, nýbrž pouze virtuální – na pozadí a ve finančních výkazech stále běží roky. Minuta je dlouhá přibližně jako den a proto se jeden virtuální den rovná několika letům. To se nejspíše nebude líbit hráčům, kteří věnují nadmíru pozornosti finanční stránce a snaží se každý rok o dosahování rekordů. K čemu je to tedy dobré? K simulaci skutečné taktové dopravy. Nastavit jednotlivým vozidlům stejně dlouhé jízdní řády v minutách a zajistit tak, že jednotlivá vozidla si nikdy nebudou zavazet, je jednodušší než kdy předtím. Nyní tak zcela mizí potíže s provozováním vlaků různých rychlostí na jedné trati. Nebudete mít problém nacpat na trať rychlostí 200 km/h jedoucí rychlík i 120 km/h jedoucí osobáky a s trochou snahy i mnohem pomalejší nákladní vlaky. Takt ve spojení s odjezdovými tabulemi umožní sledovat vytížení stanice a trati a přidávat nové vlaky do časových mezer. A nebo dokonce vytvořit něco na způsob brněnských půlnočních rozjezdů, s tím rozdílem, že se vlaky na nádraží sjedou i rozjedou po celý den každé dvě či čtyři hodiny. Zbraň mocná zejména ve spojení s patchem Cargo Distribution.
K jinak vynikajícímu patchi bych měl dvě malé námitky. První k dosud zcela ne dokonalému ukazování konečných stanic. Jako konečná stanice vozidla je zobrazena i taková, ve které do vozidla žádní cestující nenastupují, v případě mé poslední hry odstavné nádraží, na kterém vlaky čekají na konec svého hodinového až šestihodinového cyklu. Dalším problémem je automatický formát názvu uložené hry ve tvaru „Společnost, čas, (den)“. Abyste se vždy dostali ke své poslední hře, je nutné změnit řazení souborů z podle jména na podle data. Jinak to nemá chybu!

4 komentáře:

  1. Zdravím, a kde by se to dalo případně stáhnout už přímo zakomponované do hry? raxil@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Moc nerozumím jak smolit více patchů najednou, mám cargodist a pokuď by to šlo dát dohromady i tyto tabule, poradíte mi někdo?

    Venda1994@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  3. mě zase nejde udelat jizni rat vubec tak v tom nejsem sami

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?f=33&t=47622 -> ke stažení balíčky na http://bundles.openttdcoop.org/chillpp/releases/h122e7a62/

    Zahrnuje to spoustu patchů, mezi nimi i cargo distribution a departures boards.

    OdpovědětVymazat