19. 9. 2010

Cesta do dopravního pravěku

Ve kterém roce začínáte obvykle svou hru? Originální Transport Tycoon začínal v roce 1930, Transport Tycoon Deluxe rokem 1950. V OpenTTD můžete nyní zahájit hru kteréholi roku našeho letopočtu, tedy počínaje rokem 0.  Jen nebudete mít k dispozici žádná vozidla (města a průmysl dvacátého století však na mapě budou). Ta se ve hře objevují v mírném klimatu koncem dvacátých let a v roce 1930 by měl být k dispozici zástupce každého typu vozidla. S novými grafikami je však možné zahájit hru mnohem dříve.

Ponechme nyní stranou staré a každému pokročilému hráči známé sety jako DBSetXL, UKRS nebo český ČSD set. Tyto sety, které patří k absolutní špičce, bohužel nabízejí vozidla až v letech dvacátých. Stejně tak silniční Long Vehicles. Naštěstí existuje množství setů, které se vracejí zpět do století devatenáctého, v jednom případě dokonce do století šestnáctého.

Nejlepším a nejznámějším z nich je North American Renewal Set 2 (NARS2). Pořádně si s ním vyhrajete, neboť první mašina přichází přesně včas v roce 1830, aby zahájila expanzi železnic po povrchu planety Země. Mašinka 0-4-0 Grasshopper sice vypadá směšně a svými výkony 63 hp a maximální rychlostí 32 km/h těžko někoho oslní, proti tomu, co tu bylo dříve, jde však o naprostou revoluci v dopravě. A navíc, brzy přišly nové lokomotivy a nové rekordy.

Před druhou čtvrtinu devatenáctého století se vracejí dva sety. Prvním z nich je The extended generic Road Vehicle and Tram Set (eGRVTS), který obsahuje 218 silničních vozidel a tramvají ve dvojích firemních barvách. Ty první se objevují už v roce 1700. Kočáry a tramvaje tažené koňmni jsou pomalé a moc toho neuvezou, takt omu však už před vynálezem parního stroje bylo. Nic se nedá dělat s tím, že koňmi tažená tramvaj jede pod trolejovým vedením.

Ještě před rok 1700 jde Early Rail či také UKRS Add-on (1500 start). Jak název naznačuje, byl vytvořen jako doplněk UKRS setu, ale nic nám nebrání používat ho v kombinaci s jiným setem či zcela samostatně. Se setem můžete realizovat své dětské fantazie a provozovat koněspřežnou dráhu. Kromě několika plemen koní obsahuje set také nemnoho parních lokomotiv 19. století. Přestože koně dosahují fantastické maximální rychlosti až 32 km/h, jejich tažná síla je nízká (nejvíce 9 koní - a na obrázku jsou jenom dva:) ) a proto jejich skutečná rychlost v čele vlaku bude velmi nízká, i když jich za sebe zapojíte více.

Železnici a silnici jsme probrali a letadla skutečně v devatenáctém století žádné místo nemají, zbývá nám lodní doprava. Na ni si budeme muset dlouho počkat, FISH, první použitelný lodní set vyplouvá v roce 1870. A se vší parádou. Množství lodí a jejich vzhled je opravdu ohromující!



Bohužel, aby návrat do minulosti dopravy pro nás nebyl příliš jednoduchý, ekonomický systém hry s něčím takovým vlastně ani nepočítá. Hráč je placen za dopravu velkého množství nákladů velkou rychlostí, čím rychleji, tím lépe. Pokud se vrátíme do roku 1800, naše vozidla budou jezdit skutečně pomalu. A také budou mít strašlivě nízkou kapacitu, což povede k nutnosti užívat je i na krátké trasy v desítkách. Jak pak může vypadat doprava uhlí z dolu do elektrárny ukazuje následující obrázek. Zisků je možné dosahovat pouze díky velmi nízkým provozním nákladům. A počítejte s tím, že budou velmi nízké. Za to, že v akci vedle sebe uvidíte kočáry a koněspřežnou železnici, to však stojí!


Žádné komentáře:

Okomentovat