21. 9. 2010

5 nejlepších staničních grafik pro OpenTTD

Ve starém Transport Tycoonu i v prvních verzích OpenTTD byla stavba železničních stanic jednoduchá. Hráč vybral počet a délku kolejí a klikl. Dnes je to činnost mnohem složitější, přináší však mnohem více potěšení. Které sety vás potěší nejvíce?
Jakékoli žebříčky popularity jsou subjektivní, bez ohledu na počet hlasujících a jejich odbornost, tedy je to případ i tohoto žebříčku, ve kterém hlasoval přesně jeden člověk. Máte-li jiný názor, zanechte prosím komentář.

Jeden z mála setů, které přinášejí novou grafiku pro nákladní stanice obsahuje vhodné grafiky pro všechny základní druhy těžebního i zpracovatelského průmyslu. Kromě kolejí obsahuje také grafiku nakládacích ramp, kanceláří, hospodářských budov, skladišť, jeřábů a nerostných surovin i hotových výrobků, které se objeví, pokud náklad tohoto typu čeká na nádraží. Chybí jen železná ruda. Pro hru s průmyslem je tento set absolutní nutností.



Má jednu skvělou vlastnost – lze v něm postavit pěkně realisticky vyhlížející nádraží se samostatnými perony několika kliknutími. Právě ostrovní či vnější mimoúrovňové perony jsou pro mě klíčové, neboť klasická úrovňová nádraží se již několik desetiletí vůbec nestaví. Set obsahuje trojici hotových peronových nádraží dostupnou od začátku, dvojici jednoduchých nádraží společnosti Amtrak poslední třetiny dvacátého století, nazývaných posměšně Amshack, které se staly symbolem úpadku amerických železnic a budovu Toronto Union Station.



Skutečně skvělý set. Obsahuje mnoho krásných budov a mnoho krytých i nekrytých nástupišť i obrovských hal, nadchodů a podchodů. Obsahuje také „neviditelná“, tedy zelená nástupiště, která využívám ve svých hrách jako odstavná nádraží. Výborný set, kterému k dokonalosti chybí jen ostrovní nástupiště.



Tím, co tento set táhne nahoru, nejsou tolik jako u New Stations krásná nástupiště, ani celkem zdařilé staniční budovy, ale množství malých sympatických doplňků. Tento set obsahuje například waypointy, budovu skladiště a hlavně parkoviště, které se od druhé poloviny dvacátého století hodí na každé osobní nádraží. Set obsahuje také grafiku ostrovních nástupišť, nicméně hráč si nemůže tato nádraží postavit orientovaná podle sebe na sever-jih či západ-východ, jejich orientace je v případě lichého množství kolejí  vždy severovýchodní.


Ne, tento set nevyhrál kvůli mému patriotismu. Vyhrál díky plně konfigurovatelným ostrovním nástupištím. Ty si architekt konečně může sestavit zcela podle svého přání. Škoda jen, že k nim nevedou nadchody a podchody, pokud je tedy nebudeme simulovat zastávkami s čekárnou, kde čekárna bude hrát roli podchodu. Zastávky mohou být štěrkové či panelové, s cedulí či čekárnou či travnaté s dřevěným klíncem. Set obsahuje také ne zcela dokonalé budovy některých českých (a slovenských) železničních stanic. Dále set obsahuje panelové a štěrkové úrovňové nástupiště, podivný pivovarský dvůr, dopňky jako zarážedla či park a krásné, ale obrovské pražské Hlavní nádraží.



Závěr
Žádný ze setů není dokonalý. Dokonalosti dosáhnete, pokud je budete kombinovat. Ta nejkrásnější nádraží vytvoříte kombinací  staniční budovy (například) z New Stations, českých nástupišť a kanadských parkovišt. Chce to jen trochu času. Ač do značné míry již automatizovaná činnost,  návrh stanic mi zabírá více času než stavba trati. Dvě stejná nádraží totiž na mapě nechci!

2 komentáře: